Leden van onze vereniging nemen deel aan diverse vormen van competitie op verschillende niveaus. Maar het spelen van wedstrijden in competitieverband is niet de enige manier om eens andere tegenstanders tegenover je te vinden.

Iedere zichzelf respecterende tennisvereniging organiseert op gezette tijden een toernooi; wij dus ook. Maar ook toernooien zijn er in soorten. En om de beginners onder u -en voor hen is dit stukje informatie voornamelijk bedoeld- enig inzicht te verschaffen in de toernooiwereld volgt hierna een uitleg van veel gebruikte begrippen.

Speelsterkte

Door nummering geregistreerd door de KNLTB wordt aan gegeven hoe goed iemand tennist. De band, loopt van 1 (verschrikkelijk goed, kom je bij ons niet tegen) tot 9 (komt meestal pas kijken, kom je bij ons vrij veel tegen). Enkele voorbeelden: 5, een goede speler, bij onze vereniging hoor je dan al bij de “godjes”. 8 een oprechte amateur die het beginnersniveau, maar net is ontstegen, kan bij vlagen zelfs tennissen.

Categorie

De deelnemers aan een toernooi worden over het algemeen ingedeeld naar speelsterkte, de zogenaamde categorieën. U hoeft niet in uw eigen categorie (speelsterkte dus) in te schrijven. Het mag ook een categorie hoger. Maar nooit lager, het winnen wordt dan te gemakkelijk. Bij dubbels/ mixed is de hoogste speelsterkte bepalend.

Gezelligheidstoernooi

Dit soort toernooien wordt bijvoorbeeld georganiseerd aan het begin van het seizoen als “opwarmertje”. Indeling in speelsterktes wordt niet altijd gedaan. Iedereen speelt dan met iedereen. Een prima gelegenheid om kennis te maken.

Gezelligheidstoernooi met wedstrijdelement

Nog steeds voor de lol, maar nu gaat het duidelijk wat meer om het winnen. Indeling naar speelsterkte gebeurt meestal wel; je blijft spelen met de partner die je hebt opgegeven. Sommige mensen zweren bij dit soort toernooien en spelen nooit iets anders.

Open toernooi

In tegenstelling tot de voorgaande toernooien, is een dergelijk toernooi ook toegankelijk voor tennissers van andere verenigingen. Meer dan 150 deelnemers is geen uitzondering. Om ervoor te zorgen dat alles zo eerlijk mogelijk verloopt, komt er een Bondsgedelegeerde van de KNLTB aan te pas. Uit dit laatste blijkt al dat de punten een belangrijke rol spelen. Bij LTC Gorssel heten de open seniorentoernooien het "Zomer-Markepaaltoernooi" (juni) en het "Winter-Markepaaltoernooi" (januari). Ze duren dikwijls een week en zijn ook weer toegankelijk voor diverse categorieën.

Veel gezelligheid met hapjes en drankjes. 's-Avonds altijd muziek.

Heeft u nog vragen, suggesties of anderszins op het gebied van deze commissie, de leden van de commissie staan u graag te woord.